مسجد غدير











مسجد غدير



در غدير مسجدي بوده و طبق نقلهاي تاريخي به دستور عمر اين مسجد خراب شده، و در زمان حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام تجديد بنا شده است.

چند نفر از معصومين عليهم السلام به اين مکان تشريف آورده اند و اعمال آن را انجام داده اند و امر به نماز در اين مسجد فرموده اند.

شايان ذکر است که اين مسجد در دوران عثماني بر اثر سيل خراب شده ولي بخشي از آن بر جا مانده است،[1] که ساختمان آن را تعدادي از پادشاهان شيعي هند بازسازي کرده اند.[2] .

در زمان ما، در جاده ي قديم مکه تا مدينه، 17 کيلومتر بعد از دو راهي جحفه به مسجد غدير مي رسيم. اکنون مسجد غدير در خيابان اصلي انتهاي شهر رابغ قرار دارد در حالي که از جنوب به شمال، يعني از مکه به مدينه برويم.

در تقاطع يک خيابان فرعي مسجدي است با بناي حدود 600 متر که با سيمان و بتون ساخته شده و داراي يک گلدسته کوتاه است. حدود 40 سال از تاريخ بناي فعلي آن مي گذرد و اسم بخصوصي روي آن نيست و در آن محل هم آن را به نام مسجد غدير نمي شناسند. درهاي مسجد در اوقات نماز بسته است و اگر زوار بخواهند خادم در را باز مي کند.

[صفحه 25]

داخل مسجد به رنگ سفيد و ساده است بدون هيچ نقشي و آيه اي و مطلبي که دال بر حديث غدير يا خطبه ي حضرت رسول صلي الله عليه و آله باشد. از شواهد و قرائن معلوم مي شود که مسجد غدير است.

در ده متري مسجد برج سنگي شش ضلعي به ارتفاع تقريبي 4 متر با مساحت تقريبي 10 متر قرار دارد که داراي چند پنجره و روزنه هاي کوچک است و به گفته ي اهل اطلاع اين برج محل توقف پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله هنگام معرفي حضرت علي بن ابي طالب عليه السلام است.

سقف برج فرو ريخته ولي ديوارهاي سنگي که لايه اي از سيمان بر آنها کشيده شده سالم است.

در کنار برج تابلويي است که زنگ زده و به مرور زمان از بين رفته که ظاهراً سابقه ي تاريخي برج روي آن نگاشته بوده است. چندين متر پس از مسجد غدير، در انتهاي شهر رابغ در ادامه ي خيابان اصلي شهر، وادي غدير است.

رودخانه اي است کم عمق و عريض که چندين پل کم ارتفاع براي عبور عابرين روي آن احداث شده است. اين وادي داراي نخلستان و درختان کُنار و زمينهاي زراعتي سبزي کاري شده است و بارانهاي موسمي را به درياي سرخ هدايت مي کند.[3] سمت چپ اين مسجد به سمت قبله، مکان ايستادن پيامبر صلي الله عليه و آله براي انتخاب علي عليه السلام به جانشيني است که از ساير نقاط مسجد براي نمازگزاران افضل است.

درباره ي اهميت برج سنگي فعلي که به محل ايستادن پيامبر صلي الله عليه و آله نسبت داده شده و افضليت سمت چپ مسجد که براي نماز خواندن مقدم است، دو احتمال دارد:

1. همين مکان مسجد بوده ولي مسجد بزرگتر بوده کما اينکه گفته شد مسجد بارها خراب شده و بر اثر اين خرابي به جاي مسجد قديم مسجد کوچکتري ساخته شده و بين اين دو مکان فاصله افتاده است.

2. قسمتي از مسجد يا آن برج سنگي محل خيمه ي رسول خدا صلي الله عليه و آله و اميرالمؤمنين عليه السلام بوده که مردم براي بيعت به آنجا مي آمدند.

تصوير مسجد و برج سنگي پشت جلد همين کتاب آمده است.



صفحه 25.





  1. تاريخ آثار اسلامي مکه مکرمه و مدينه: ص 199.
  2. تاريخ آثار اسلامي مکه مکرمه و مدينه: ص 199، به نقل از مفتاح الجنات: ج 2 ص 63.
  3. فصلنامه علوم حديث ويژه ي غدير. چهارده قرن با غدير.