جغرافياي غدير











جغرافياي غدير



منطقه ي غدير خم در مسير سيلابهاي ساليانه واقع شده که نوعاً بعد از عبور از غدير به جحفه مي رسد و از آنجا به درياي سرخ مي ريزد. اين غدير معمولاً خشک نمي شود و حتي در سالهاي کم آب و خشک از بين نمي رود. چشمه ي آبي در آن نزديکي است که بر اثر سيلابها در بعضي سالها مسير آن به طرف آبگير تغيير مي کند. نام اين چشمه «عين الغدير» است.

از کتب موجود و کلمات محققين و بقاياي بناهاي قديمي که سه قلعه ي مخروبه در اطراف است، استفاده مي شود که بعد از شهادت حضرت امير عليه السلام فرزندان و شيعيان و اصحاب آن حضرت در مکانهاي مختلف متفرق شدند. از جمله جاهايي که ساکن شدند اين مکان بود که نقل و انتقال کردند و تشکيل زندگي دادند و بخصوص با وجود مسجد غدير و آب چشمه و سرسبزي و وجود درختان مختلف، مخصوصاً نخلها اين احتمال در گذشته بسيار قوي است.

در زمان فعلي هم اثري از نخلها و درختان در آن صحرا موجود است که احتمالاً در اثر هسته هاي خرمايي است که مسافرين در مسيل آن وادي انداخته اند و رشد نموده است، ولي به مرور با نبودن آب و آمدن سيل به صورت فعلي تبديل شده است.

محل فعلي غدير خم همان محل قبلي آن است، و در اطراف آن غديرهاي ديگري هست که اسمهاي مختلفي دارند و يا بدون اسم است. اين غدير معروف به «خم» است و گاهي اوقات به اسامي ديگر شناخته شده و گفته مي شود.

[صفحه 23]



صفحه 23.