آمار گرايشهاي تحقيقي غدير











آمار گرايشهاي تحقيقي غدير



غدير براي همه ي بشريت است..

و مخاطب پيامبر صلي الله عليه و آله در کنار آن برکه، تمام انسانهايي است که در جستجوي حقيقت باشند.

از همين نگاه دست اندرکاران قلم سعي در پر کردن خلأهاي علمي از جوانب مختلف درباره ي غدير داشته اند که نمونه هايي از آن ذکر مي شود:

[صفحه 43]

1- غدير و کتاب کودک و نوجوان: از ديگر موارد فرهنگي در مورد غدير تدوين و تنظيم مجموعه هاي تفريحي و سرگرمي و يا علمي و پرسش و پاسخ و يا داستان نويسي و قلم فرسايي هاي ادبي يا عاميانه و مجموعه هاي مسابقه اي و پرسشنامه و امثال آن براي کودکان و نوجوانان است. بدون شک تأثير اين گونه نگاشته ها بر ذهن کودکان و نوجوانان که نسل آينده ي تشيع خواهند بود بسيار قوي است و ساختار فکري آنان را از کودکي طبق مباني غدير تطابق خواهد داد و از ابتدا با مرامي غديرگونه پرورش خواهند يافت.

2. ترجمه ي کتابهاي غدير: از ديگر موارد بسيار به جا و لازم ترجمه ي کتابهاي مفيد در غدير به زبانهاي مختلف است. اين روش باعث مي شود زحمتي که مؤلفي طي مدتهاي طولاني کشيده منحصر به يک زبان و در يک کشور نباشد و مخاطبان گسترده تري داشته، و گاهي جهاني شود. به عنوان مثال در زبان اردو به خصوص در کشور هند کتابهاي بسيار ارزشمند و علمي و عميق و تحقيقي به رشته ي تحرير در آمده ولي به علت زبان کتاب قدر آنها ناشناخته مانده است. و يا کتابهايي که به زبان فارسي است و اگر به عربي ترجمه شود در تمام کشورهاي عربي قابل استفاده خواهد بود. همچنين ترجمه ي کتابهاي غدير به زبانهاي اروپايي و در رأس همه انگليسي و نيز به زبانهاي آفريقايي و... بسيار لازم به نظر مي رسد.

گاهي متون قديمي به همراه بازنويسي و يا تأليفات جديد است که به زبان هاي ديگر برگردانده مي شود. پيداست که اشتياق فارسي زبانان و عرب زبانان و اردو زبانان به آثار يکديگر با توجه به يگانگي مذهب از نشاط خاصي برخوردار است. ترجمه هايي که غير اين سه زبان است اکثراً جنبه ي تبليغي

[صفحه 44]

دارند، و يا براي کساني است که به آن زبان ها مأنوس هستند. لازم به ذکر است که کتابهايي درباره ي غدير توسط مجتمع هاي آموزشي نابينايان به خط «بريل» که مخصوص نابينايان است تهيه شده است.

3- خلاصه نويسي غدير: از ديگر کارهاي بسيار به جا خلاصه نمودن کتابهاي بزرگ است. اين روش در واقع نوعي فهرست گويا براي کتابهاي مفصل در مورد غدير است و موارد آن در کتابهاي غدير بسيار به چشم مي خورد. خلاصه نمودن آثار بزرگان و کتابهاي مرجع و تأليفات قديم به چند صورت ديده مي شود: تلخيص کتابهاي بزرگ، تلخيص احاديث و قطعه هاي تاريخي. داستان پردازي تلفيقي که با برداشت از چند متن به دست مي آيد، تدوين چهل حديث ها، انتخاب يک قطعه از کتب مؤلفين و نشر جداگانه ي آن به خاطر اهميت محتواي آن.

4- تنظيم سخنراني هاي غدير: تنظيم سخنراني ها و بيانات بزرگان که در عيد غدير ايراد مي کنند نيز از ديگر مسائل مهم در کتاب غدير است، چرا که بزرگان و علماي شيعه سخنراني هايي دارند و بيانيه هايي صادر مي نمايند که شامل نکات و ظرائف بسيار است. اين گونه افادات علمي اگر ثبت نشود پس از چندي بسياري از آنها از اذهان نيز پاک خواهد شد ولي اگر همين بيانات به صورت مکتوب در آمده و چاپ و منتشر گردد اثر جاوداني در فرهنگ غدير خواهد بود.

5- جمع آوري مقالات و قصائد: از ديگر موارد تأليفي غدير تنظيم چندين مقاله و نوشته و چاپ و نشر آنها به صورت مجموعه اي درباره ي غدير، به صورت کتاب و يا شماره اي از

[صفحه 45]

مجله است. اين روش- همانند تنظيم سخنراني ها- باعث مي شود نکات و تحقيقات افراد، در لابلاي نوشته ها و کتابخانه هاي شخصي نمانده و همه به زيور طبع آراسته و منتشر گردد.

6- جواب سؤالات: در مورد تحقيق غدير بسيار به جاست که مجموعه هايي نيز تدوين شود که در آنها پاسخ سؤالات به خصوص براي جوانان در مورد غدير داده شود. چه سؤالات مطرح شده و يا سؤالات فرضي.

7- تحقيقات علمي: که در دو جهت جلوه ي بيشتري دارد: مقابله و تنظيم و ويرايش نسخ خطي مربوط به غدير، بحث هاي سندي و رجالي درباره ي متون مرتبط با زندگاني آنحضرت.

8- اقتباس از آثار بزرگان: که با استفاده از کتابهاي مرجع و تأليفات قديم علماي بزرگ است.

9- شرح و توضيح متون: که اين مهم به خصوص درباره ي خطبه ي مفصل غدير بارها به انجام رسيده و آثار بسيار پرارزشي در زمينه ي شرح و توضيح ادبي، اعتقادي، اخلاقي و اجتماعي آن در دست است.

10- ادبيات، که در شعر و نثر قابل ملاحظه است. تأليفاتي هستند که به گردآوري اشعار نغز درباره ي غدير از شعراي مختلف پرداخته اند. در نثر فارسي و عربي هم- به خصوص در سال هاي اخير- شاهد آثار زيبايي هستيم که به حق عظمت غدير را همچون زلالي از کوثر ولايت در قلب خوانندگان جاي مي دهند.

جلوه ي ديگر ادبي انتخاب نام هاي زيبا و پرمحتوايي است که به تنهايي يک دنيا معناي اعتقادي به همراه دارد و وقايع غدير را

[صفحه 46]

تداعي کرده روح شنونده را به حقيقت غدير نزديک مي کند. نمونه هايي از اين نام هاي روح بخش چنين است:

برکه اي بر فلک نازد، انوار ولايت در خطبه ي غدير، بر کرانه ي غدير، برکه ي آفتاب، پيامي بزرگ از بزرگ پيامبران، جرعه اي از چشمه سار غدير، جرعه اي از خمخانه ي غدير، خورشيد غدير، در ساحل غدير، خم غدير، دريا در غدير، روزي که محبت گل کرد، زلالي از کوثر غدير، صهباي غدير، غدير تا ابديت مي درخشد، غدير چشمه ي زلال طهارت توحيدي، کوثر غدير، گلبانگ غدير، مهر آب خم، يک جرعه از غدير، برکه ي آسماني، غدير و چشمه هاي جوشان ولايت...

11- جواب مخالفان: به پيروي از اميرالمؤمنين عليه السلام که در مورد خلافت و فدک با غاصبين به احتجاج پرداختند؛ در طول تاريخ دشمنان درباره ي مسائل مختلف مربوط به غدير اقدام به تحريف و حذف حقايق نموده اند و يا با فکر کوتاه خود به جنگ حقيقت آمده اند، که امامان معصوم عليهم السلام و به پيروي از ايشان اصحاب ايشان و علماي بزرگ در طول چهارده قرن در مقابل آنان ايستاده اند و پاسخ هاي دندان شکن به آنان داده اند. بخش قابل توجهي از اين مهم کتابهاي بزرگ و کوچکي است که در رد آنان تأليف و منتشر شده است.

12- يادنامه ها: که به چند صورت ديده مي شوند:

آنچه در غدير و يا هفته ي غدير به عنوان يادبود همان سال منتشر مي شود که اکثراً مجموعه اي از حديث و تاريخ و شعر است و گاهي به صورت شماره ي مخصوص يک مجله ارائه شده است.

کتابهايي که در کنگره هاي مربوط به غدير انتشار مي يابد و شامل مقالات ارائه شده در کنگره و نيز کتابهاي تدوين شده

[صفحه 47]

به مناسبت کنگره است.

سخنراني هايي که به خاطر محتواي پرفايده ي آن به صورت کتاب درآمده و منتشر شده است.

لازم به تذکر است که بعضي از کتابهاي مربوط به غدير به عنوان يک جلد از مجموعه اي بزرگ است، مانند جلد 3:15 از مجموعه ي مفصل کتاب «عوالم العلوم» و يا يک جلد از مجموعه اي است که به عنوان آشنايي با معارف اسلام و امثال آن منتشر شده است.

[صفحه 48]


صفحه 43، 44، 45، 46، 47، 48.