كتابشناسي مستقل











کتابشناسي مستقل



1. الغدير في التراث الإسلامي، علامه سيد عبدالعزيز طباطبائي.

اولين قدم به عنوان کتابشناسي مستقل غدير را علامه ي فقيد سيد عبدالعزيز طباطبائي در کتاب «الغدير في التراث الإسلامي» برداشته، و به حق کاري عظيم در احياي فرهنگ غدير به انجام رسانده است.

اين کتاب که نامش به معناي «غدير در ميراث فرهنگي اسلام» است، ابتدا با معرفي 125 کتاب مستقل درباره ي غدير در شماره ي 21 مجله ي «تراثنا» بمناسبت چهاردهمين قرن غدير در سال 1410ق در قم بچاپ رسيد. سپس توسط مؤلف تکميل شد و بصورت کتابي مستقل با معرفي 164 کتاب مستقل در سال 1413ق در بيروت چاپ شد. در سال 1415ق پس از تکميل دوم مؤلف با معرفي 184 عنوان کتاب مستقل در قم بچاپ رسيد.

در اين کتاب تأليفات مستقل درباره ي غدير از قرن دوم تا پانزدهم هجري معرفي شده و بيشتر از ديدگاه رجالي مورد تحقيق قرار گرفته و به شرح حال مفصل مؤلفين آنها پرداخته شده است.

2. غدير در مآخذ اسلامي، ترجمه و تلخيص: مهدي جعفري. اين کتاب ترجمه ي ملخص و فارسي کتاب «الغدير في التراث الإسلامي» است.

[صفحه 146]

3. کتابنامه ي غدير خم»، نادر مطلّبي، سيد محسن دين پرور، که توسط بنياد نهج البلاغة در غدير سال 1415ق منتشر شده است.

4. کتابنامه ي غدير (حجةالوداع)، پژوهشکده ي باقرالعلوم عليه السلام قم، که به صورت کامپيوتري است.

5. غدير در آئينه ي کتاب، فاضل دانشمند محمد انصاري.

در زمينه ي کتابشناسي غدير آخرين و کاملترين کتاب است و بالاترين رقم از کتب مستقل غدير را ارائه داده است.

اين کتاب ابتدا در سال 1416ق با معرفي 267 عنوان مستقل درباره ي غدير در قم بچاپ رسيد. مقدمه ي مف صلي در آغاز آن تنظيم شده که با ترسيم تاريخچه ي کاملي از «کتاب و غدير» آمارهاي علمي مفيدي در آن ارائه شده است. ترجمه ملخصي از مقدمه ي کتاب به زبانهاي عربي و اردو و انگليسي در آغاز و انجام آن آمده است.[1] .

بار دوم پس از تکميل آن با معرفي 414 عنوان مستقل در سال 1420ق در قم در دست انتشار است که آمارهاي جديدي به آن افزوده شده است.

کتابهاي معرفي شده در اين کتابنامه در چهار مرحله شناسايي شده اند:

1. تعريف کلي کتاب و بيان روش کار مؤلف، تفصيل مطالب و موضوعات و نکات خاص مربوط به کتاب.

2. تعريف کيفيت محتواي کتاب: شامل بودن کتاب بر همه ي مطالب مربوط به غدير يا جنبه ي خاصي از آن، جهت تاريخي يا حديثي يا ادبي در کتاب، نقل مطالب يا تحقيقي و تحليلي بودن کتاب، تقسيم بندي کتاب، کيفيت قلم مؤلف، نکات خاص در هر کتاب از قبيل توضيح مدارک آن.

3. خصوصيات فني کتاب: نام کتاب، زبان، چاپي يا خطي، مؤلف و تاريخ وفات او، مترجم يا محقق، ناشر، محل چاپ، نوبت چاپ، سال چاپ، قطع کتاب، تعداد صفحات، مدرک معرفي کتاب.

4. نمونه ي عکسي از جلد کتابهاي موجود، بعنوان شاهدي زنده از آن.

[صفحه 147]



صفحه 146، 147.





  1. بخش «ميراث مکتوب غدير» در کتاب حاضر از مقدمه ي کتاب «غدير در آئينه ي کتاب» اقتباس شده است.