اولين كتابها در موضوع غدير











اولين کتابها در موضوع غدير



سه کتاب را بايد به عنوان اولين کتابهايي نام برد که ماجراي غدير را ثبت کرده اند:

1. «کتاب علي عليه السلام»، که نوشته ي اميرالمؤمنين عليه السلام از املاي پيامبر صلي اللَّه عليه و آله است، و اين کتاب از ودايع امامت است که جز معصومين عليهم السلام کسي به آن راه ندارد. شخصي به نام «معروف» خدمت امام باقر عليه السلام رسيد و داستان غدير را به نقل از ابي الطفيل براي حضرت نقل کرد. حضرت آن را تأييد کرد و فرمود: «اين مطلب را در کتاب علي عليه السلام ديده ايم و نزد ما صحيح است».[1] .

[صفحه 140]

2. اولين کتاب از تأليفات بشري که مسئله ي غدير را در خود ثبت کرده «کتاب سليم بن قيس الهلالي» است. اين کتاب که در سالهاي اوليه ي بعد از رحلت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله تأليف شده و مؤلف آن در سال 76 هجري درگذشته، دور از چشم غاصبين خلافت در موارد مختلف کتاب خود مسئله ي غدير را آورده و حتي در يک حديث مستقل ماجراي غدير را به طور کامل منعکس نموده است. اين يادگار هزار و چهار صد ساله هم اکنون موجود است و متن عربي و ترجمه فارسي و اردو و انگليسي آن بارها چاپ شده است.[2] .

3. اولين کتاب مستقلي که در موضوع غدير تأليف شده، «خطبة النبي صلي اللَّه عليه و آله يوم الغدير»، از عالم بزرگ ادبيات عرب خليل بن احمد فراهيدي متوفاي سال 175 است که خطبه ي مفصل پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در غدير را آورده است. اگر چه اين کتاب امروزه مفقود است، ولي نام و خصوصيات آن در تاريخ ثبت شده است.[3] .



صفحه 140.





  1. بحار الأنوار: ج 37 ص 121 ح 15. عوالم العلوم: ج 3:15 ص 44.
  2. الغدير: ج 1 ص 66 و 159 و 232، ج 2 ص 34. کتاب سليم: مقدمه.
  3. الذريعة: ج 5 ص 101.