غدير در فرهنگ اسلام











غدير در فرهنگ اسلام



از روز رحلت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله تا پايان قرن اول هجري ثبت و تدوين احاديث و تاريخ اسلام از طرف غاصبين خلافت ممنوع اعلام شده و مجازاتهاي سختي براي اقدام کنندگان به چنين مهمي در نظر گرفته شده بود. علت اصلي اين نقشه جلوگيري از ثبت مطالبي چون واقعه ي غدير بود که با اساس حکومت غاصبين منافات داشت.

اکنون بايد ديد غدير چگونه از اين گذرگاه تاريک گذشته و خود را به نسلهاي آينده ي مسلمين رسانده است. آنانکه که با گذشت هفتاد روز غدير را به فراموشي سپردند و صاحب غدير يعني اميرالمؤمنين عليه السلام را خانه نشين کردند چگونه باور مي کنند که امروز نام غدير در سراسر جهان شناخته شده و اينک جشن چهاردهمين قرن خود را پشت سر گذاشته باشد؟

با چنان دشمنان پر قدرتي که غدير دارد و با چنان جاهلان فراموشکاري که نخواستند آن را بياد بياورند و از گواهي دادن به يک کلمه درباره ي آن ابا کردند، ولي اينک ميلياردها کلمه در وصفش به رشته ي تحرير در آمده و نور آن در جهان معرّف بزرگ مذهب اهل بيت عليهم السلام است.

با آنکه هر يک از صد و بيست هزار مخاطب پيامبر صلي اللَّه عليه و آله که در غدير خم حضور داشتند بايد در راه ثبت و ضبط آن واقعه ي بزرگ اقدامي مي کردند و نکردند، و با آنکه پيامبر صلي اللَّه عليه و آله سفارش اکيد کرده بود که پيام غدير را به نسلهاي آينده برسانيد و اختناق حکومتها مانع از آن شد، ولي باز فرهنگ غني اسلام پر از نام غدير است و در کتب تاريخ و حديث اسلامي در هر کجا و هر زمان که تأليف شده باشد نور غدير قابل کتمان نبوده است.

همه ي اينها نظر عنايت الهي است و او حافظ غدير است که خود آن را نازل کرده است. اگر دين با غدير تکميل شده و نعمت پروردگار با ولايت به درجه ي کمال خود رسيده، نگهدارنده اش نيکو نگاه خواهد داشت، و دشمن عاجزتر از آن است که در

[صفحه 139]

مقابل ذات الهي آهنگ مخالف برافرازد.

رسوخ غدير در جهات مختلف دين در حدي است که در موضوعات متعددي مورد بحث قرار گرفته است. در کتب حديثي بعنوان سند و متن آن، در کتب تاريخي بعنوان مهمترين واقعه ي اسلام، در کتب کلامي بعنوان مؤثرترين بحث اعتقادي که همان ولايت و خلافت است، در کتب تفسير بعنوان تفسير آياتي که به خلافت برمي گردد، در کتب لغت بعنوان معناي کلمه ي «مولي» و در کتب ادب و شعر بعنوان قطعه ي زيباي تاريخ اسلام که در قالب نظم و نثر ارائه شده است.



صفحه 139.