مجله كتابخانه











مجله کتابخانه



کتابخانه ي اميرالمؤمنين مجله اي نيز پي نهاد به نام «صحيفة المکتبة». از اين مجله تاکنون 3 شماره منتشر شده است، به زبان عربي و فارسي. در اين مجله، از جمله گزاره هايي چند آمده است درباره ي نسخه هاي خطي و مآخذ مهمي که اميني در کتابخانه ها و کشورها ديده است. در سراسر اين مجله- که به نحوي از بيانات و الهامات خود اميني آکنده است- از اهميت کتاب و کتابخانه سخناني بسيار مي خوانيم که همه حاکي از اصالت رأي و عشق سوزان به کتاب است و نيز عشق به اعتلا بخشيدن به فرهنگ ملتهاي مسلمان.

و از جمله مطالبي که در اين مجله جلب نظر مي کند، تأکيد سخت و سفارش عميقي است که به مسئولان و کارمندان کتابخانه ها و کتابداران شده است تا در برخورد با مراجعان و کتابخوان رفتاري داشته باشند در خور مقام کتابداري و نشر فرهنگ در اجتماع.

در اينجا مناسب است، زير سه عنوان: «کتاب»، «کتابخانه» و «سنت کتابداري»

[صفحه 309]

مطالبي از اين مجله نقل کنم. به ويژه، مطلب مربوط به «سنت کتابداري» را از اين رو، مي آورم، تا يادآوري و تذکاري باشد براي کتابداران و کارمندان محترم کتابخانه ها- در هر جاي از کشور، يا جاي ديگر که اين نوشته خوانده مي شود- که طرف رجوع طبقه ي کتابخوانند، از نوجوانان گرفته و جواناني که تازه با کتاب آشنا شده اند و پايشان به کتابخانه باز شده است، تا محققان سالخورده و استادان وقور. بايد با اين طبقات گوناگون چنان سلوک کرد که همواره شوق و شورشان درباره ي کتاب و کتابخانه افزون شود و عمق يابد و... اگر کارمندان کتابخانه و کتابداران، در اين مرحله، گاه گاه تحمل به خرج دهند، با مراجعه کننده خوب تا کنند، حسن اخلاقي و خوش برخوردي نشان دهند، ثوابي عظيم کرده اند و خدمتي بزرگ به اجتماع. اين شغل و خدمتي است که نياز به پر حوصلگي و روح مصفا و پاک و پر تحمل دارد. در غير اين صورت، ممکن است - خداي ناکرده-چگونگي رفتار آنان، نوعي خيانت بزرگ باشد به جامعه و فرهنگ اجتماع. زيرا هر کسي که به نوعي از کتابخانه و مراجعه به آن سر خورد، معلومات او در رشته ي خويش کمتر خواهد شد. و اين خيانت است به علم و فرهنگ و اخلاق و دين و هنر و اقتصاد و صنعت و ديگر شئون جامعه. اين است که بايد کتابداران، و بلکه همه ي کارمندان کتابخانه ها، در هر سطحي هستند، از دربان دم در کتابخانه تا رئيس، با حوصله باشند، خوش برخورد باشند، پاکدل و پاک بين باشند، دوستدار کتاب و کتابخوان و نشر رسالت کتاب باشند، به مراجعه کننده ياري کنند، با صرف چند دقيقه وقت، يا يکي دوبار مراجعه ي بيشتر به فهرست و مخزن، و امثال اينگونه همکاريها، روح کتاب خواندن را در مردم زنده بدارند، و دل مراجعه کننده را آرام سازند، و او را به مراجعه ي دوباره ترغيب نمايند. بدين گونه باعث شوند تا مردم، بيشتر و مردمي بيشتر، به کتابخانه بيايند. و بزرگترين منبع تأمين فرهنگ و معنويت معطل نماند.

اينک به نقل آن سه قسمت مي پردازم:

[صفحه 310]



صفحه 309، 310.