اولين نشانه هاي غدير











اولين نشانه هاي غدير



هنگامي که حج تمام شد و مردم آنچه احتياج داشتند آموختند،

[صفحه 50]

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم با سخنان خود به مردم فهماند که دين ابراهيم عليه السلام را بر پا داشته و آنچه مشرکين در حج اضافه کرده بودند زايل نموده و حج را به حالت اول آن در آورده است.

سپس حضرت وارد مکه شد، و پس از يک روز اقامت[1] جبرئيل نازل شد و گفت: اي محمد بخوان: «بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ، الم، اَحَسِبَ النَّاسُ اَنْ يُتْرَکُوا اَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لايُفْتَنُونَ، وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللهُ الَّذينَ صَدَقُوا وَ لَيَعْلَمَنَّ الْکاذِبينَ، اَمْ حَسِبَ الَّذينَ يَعْمَلُونَ السَّيِّئاتِ اَنْ يَسْبِقُونا ساءَ ما يَحْکُمُونَ»،[2] «به نام خداوند بخشنده ي مهربان، الم، آيا مردم گمان کرده اند که رها مي شوند با همين که بگويند ايمان آورديم در حالي که امتحان نشوند، ما کساني را قبل از آنان بودند امتحان کرديم و خداوند آنان که راست مي گويند و آنانکه دروغ مي گويند را مي داند، يا کساني که بدي ها را انجام مي دهند گمان کرده اند ما به آنها نمي رسيم، چه بد فکري مي کنند».

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم پرسيد: اي جبرئيل، اين فتنه چيست؟ جبرئيل جواب داد: خداوند به تو سلام مي رساند و مي فرمايد:

هيچ پيامبري قبل از تو نفرستادم مگر آنکه هنگام رحلتش به او دستور دادم براي امتش خليفه اي تعيين کند که جانشين او باشد و سنت و احکام او را براي آنان زنده بدارد. پس آنان که خدا را در آنچه پيامبر به آن امر کرده اطاعت کنند صادق و راستگويند، و کساني که مخالفت امر او کنند از دروغگويانند.

اي محمد، ارتحال تو به سوي خدايت و بهشت او نزديک شده است.

[صفحه 51]

پروردگارت دستور مي دهد علي بن ابي طالب را براي امت بعد از خود به خلافت نصب کني و اسرارت را به او بسپاري. او خليفه اي است که زمام امور مردم و امتت را به دست مي گيرد؛ اگر از او اطاعت کنند سلامت مي مانند[3] و اگر عصيان وي کنند کافر مي شوند؛ آنان بزودي اين کار (سرپيچي از دستورات او) را انجام خواهند داد و اين همان فتنه اي است که آيه هايي درباره ي آن آوردم.

خداي تعالي دستور مي دهد هر چه به تو آموخته به او بياموزي و از او بخواهي آنچه که حفظش به تو سپرده شده و به وديعه داده شده حفظ کند؛ براستي که او امين و مؤتمن است. اي محمد، من تو را از بندگانم بعنوان نبي انتخاب کردم و او را بعنوان وصي تو انتخاب نمودم.

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم علي بن ابي طالب عليه السلام را نزد خويش خواند و آن روز و شبش را با وي خلوت نمود، و علم و حکمتي که خداوند به او داده بود به علي وديعه داد و آنچه جبرئيل گفته بود به وي سپرد.



صفحه 50، 51.





  1. مي بينيم که بلافاصله پس از پايان مراسم، برنامه ي ابلاغ ولايت علي عليه السلام آغاز شده است.
  2. سوره ي عنکبوت: آيات 1 تا 4.
  3. يعني دين آنان سلامت مي ماند.