اعلان عمومي سفر حجة الوداع











اعلان عمومي سفر حجة الوداع



جوان گفت: اي حذيفه، هر چه از آنان مي داني بگو تا در اين باره بصيرت پيدا کنم. حذيفه گفت: بخدا قسم اينک به تو خبري مي دهم که خود ديده و شنيده ام. بخدا قسم اين کارشان به ما فهماند که هيچ گاه حتي به اندازه ي چشم بر هم زدن هم به خدا و پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم ايمان نياوردند.

به تو خبر مي دهم که خداوند در سال دهم هجرت به پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم دستور داد تا به حج برود و مردم هم با وي به حج بيايند و در اين باره اين آيه را بر او نازل کرد: «وَ اَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالحَجِّ يَأْتُوکَ رِجالاً وَ عَلي کُلِّ ضامِرٍ يَأْتينَ مِنْ کُلِّ فَج عَميق»،[1] «حج را بين مردم اعلان عمومي کن تا با پاي پياده و سوار بر هر شتر لاغري نزد تو آيند، که از هر راه دوري مي آيند».

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به جارچيان دستور داد تا در همه جا اعلان عمومي کنند که امسال پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به مکه مي رود براي آنکه حج را به مردم بياموزد و مناسک را به آنان ياد دهد تا سنتي پايدار تا آخر روزگار شود.

هيچ يک از مسلمين باقي نماندند[2] مگر آنکه در سال دهم هجري با پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به حج رفتند تا آنچه برايشان منفعت دارد شاهد باشند، و حج و مناسک آن را بياموزند. پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم با همسران خود و مردم از مدينه بيرون آمد؛ و اين همان «حجة الوداع» بود.







  1. سوره ي حج: آيه ي 27.
  2. منظور کثرت جمعيت است که بيش از هفتاد هزار نفر از مدينه با حضرت همراه شدند، و با اضافه شدن قبايل بين راه تا مکه به يکصد و بيست هزار نفر رسيدندند.

    بحارالانوار: ج 37 ص 150 و 202.